برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی در فرایند عملکرد این دستگاه ها اهمیت دارد. یکی از ویژگی هایی که ممکن است برخی از آب های زیرزمینی و سطحی داشته باشند، سختی آب است. وجود یون های کلسیم و منیزیم باعث بروز سختی آب خواهد شد. یکی از روش های حذف این دو یون، استفاده از فرایند تبادل یونی است. دستگاه های سختی گیر رزینی با انجام فرایند تبادل یونی، سختی آب را حذف کرده و موجب نرم شدن آن خواهند شد. در ادامه در خصوص شیر اتوماتیک سختی گیر که در عملکرد این دستگاه نقش اساسی دارد توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی و انواع آن
همه ما میدانیم استفاده از دستگاه های سختی گیر رزینی به صورت مداوم، موجب اشباع شدن رزین موجود در مخزن آنها خواهد شد. جهت شست و شوی رزین سختی گیرهای رزینی می بایست از روش بک واش که شست و شوی معکوس نام دارد استفاده کرد. فرآیند بک واش توسط محلول غلیظ آب و نمک انجام می گیرد. پس از شست و شو، مجددا می توان از سختی گیر برای سختی زدایی آب استفاده کرد. اگر دستگاه سختی گیر رزینی مجهز به شیر کنترلی اتوماتیک باشد، فرایند احیا و بک واش سختی گیر به صورت خودکار و بدون نیاز به حضور اپراتور انجام خواهد شد.
برای دانستن چگونگی برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی لازم است ابتدا نوع شیر اتوماتیک را بدانیم. به طور کلی شیرهای اتوماتیک استفاده شده در سختی گیرهای رزینی را می توان در دو دسته کلی جای داد. نوع اول شیرهایی هستند که از نظر عملکرد ساده تر از انواع دیگر می باشند؛ آنها را شیرهای کنترلی زمانی می نامند. در صورت استفاده از این شیرها، روز و تاریخ و حتی ساعت دقیق انجام عملیات احیای دستگاه سختی گیر را می توان برنامه ریزی کرد. در تاریخ مقرر فرآیند بک واش به صورت اتوماتیک و بدون حضور اپراتور انجام خواهد گرفت. با توجه به حجم و گنجایش سختی گیر می توان مدت زمان احیا را تنظیم نمود.
شیر اتوماتیک جریانی سختی گیر
نوع دوم شیرهای اتوماتیک قابل استفاده در انواع سختی گیر رزینی، شیرهای اتوماتیک جریانی می باشند. در صورت استفاده از این شیرها، عملیات احیا در سختی گیر با توجه به حجم آب عبورداده شده از دستگاه انجام خواهد گرفت. در واقع فواصل بین دوره های بک واش را مقدار حجم آب عبورداده شده از دستگاه سختی گیر مشخص خواهد کرد. به این ترتیب بازه مشخصی برای انجام این کار وجود نخواهد داشت. هر چقدر حجم آب عبوری از دستگاه سختی گیر بیشتر باشد فواصل بین دوره های بک واش نیز کوتاه تر خواهند بود. با این وجود می توان چنین نتیجه گیری کرد که شیرهای جریانی راندمان بالاتر داشته و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه تر هستند.
چگونگی برنامه ریزی شیرهای اتوماتیک سختی گیر رزینی
برای برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی لازم است کاربر یک سری اطلاعات کسب کند. از جمله این اطلاعات می توان به تعداد افرادی که می بایست از آب تصفیه شده دستگاه استفاده کنند اشاره کرد. همچنین میزان سختی کل آب ورودی به دستگاه اهمیت بالایی دارد. به طور کلی باید ذکر کنیم که برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی بدون دانستن مقدار سختی کل آب ورودی غیر ممکن و نادرست است. سختی گیر frp یا فلزی در صورتی که از شیر اتوماتیک استفاده کنند هر دو نیازمند دانستن اطلاعات فوق می باشند.
برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی FRP نیازمند دانستن گنجایش دستگاه سختی گیر است. به طور مثال اگر دستگاه سختی گیر ظرفیتی معادل 30000 کیلو گرین داشته باشد و میزان سختی کل آب ورودی حدود 20000 گرین بر گالن باشد مدت زمان احیای دستگاه را می توان به آسانی مشخص نمود. بر این اساس بعد از عبور حدود 6 متر مکعب آب از دستگاه، عملیات احیا ضرورت پیدا می کند. با این وجود هر سه روز یکبار لازم است دستگاه سختی گیر رزینی را احیا کرد. همانطور که میدانید برای احیای رزین سختی گیر از محلول آب و نمک استفاده می کنند. بیشترین مقدار نمک مورد استفاده برای بک واش این دستگاه ها، 240 گرم نمک به ازای هر لیتر رزین است.
برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی چگونه انجام می شود؟
برای برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی لازم است ویژگی های موجود در صفحه نمایشگر آن را به خوبی بدانیم. در واقع صفحه نمایشگر تمام اطلاعاتی که برای برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی نیاز است را به کاربر نشان خواهد داد. در ادامه اطلاعات نشان داده شده روی صفحه نمایشگر را توضیح خواهیم داد.
- دکمه UP: برای افزایش اعداد به کار میرود.
- دکمه DOWN: برای کاهش اعداد به کار میرود. با فشردن این دکمه می توان وارد بخش چهار تنظیمات شد. در این بخش مدت زمان شست و شوی سریع دستگاه را می توانید برنامه ریزی کنید. همچنین با فشردن این دکمه می توانید وارد بخش پنجم شده و مدت زمان پر شدن مخزن محلول نمک را تنظیم کنید.
- دکمه MANUAL: برای تنظیم کردن دستگاه برای انجام دادن احیا به صورت دستی کاربرد دارد.
- دکمه MENU: برای انجام تنظیمات کل دستگاه است. با فشردن این دکمه می توان وارد تنظیمات شیر سختی گیر شد. در صورت تغییر در ساعت سختی گیر یک بار دیگر این دکمه را فشرده و به کمک کلیدهای بالا و پایین ساعت را تنظیم کنید. حالا با فشردن دکمه down می توانید مدت زمان احیای دستگاه سختی گیر را تنظیم کنید. نحوه تنظیم مدت زمان احیا درست مانند تنظیم ساعت دستگاه به کمک دکمه های بالا و پایین انجام می شود.
برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی و صفحه نمایشگر آن
برای برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی ابتدا باید به کمک دکمه منو وارد صفحه تنظیمات شوید. بعد از وارد شدن به صفحه تنظیمات به کمک کلیدهای up و down می توانید تمام مراحل مربوط به تنظیمات زمان احیا، شست و شوی دستگاه، پر شدن مخزن نمک و غیره را به صورت کامل انجام دهید. لازم به ذکر است که برای برنامه ریزی شیر اتوماتیک سختی گیر رزینی ابتدا دفترچه راهنمای شرکت تولید کننده را با دقت مطالعه کنید. توضیحات درج شده در این دفترچه در برنامه ریزی و تنظیم دقیق این شیر کمک شایانی خواهند کرد.