از آنجایی که این وجود یون های کلسیم و منیزیوم درون آبها باعث سختی آب می شود همچنین استفاده از آن آثار مختلفی را نیز به جا می گذارد از جمله موارد زیر
1- کف کردن مواد شوینده مثل صابون و شامپو
2-ایجاد لکه پس از شستشوی ظروف
3-زبر شدن لباس ها پس از شستشو
4-زبری موها بدن پس از حمام
همانگونه که در مقالات و بحث های متفاوتی به موارد حذف سختی از آب به وسیله دستگاه سختی گیر رزینی اشاره شده است. در این تجهیزات به راحتی یون های سدیم موجود در رزین را می توان جایگزین یونهای کلسیم و منیزیم درون آب کرد.
از آنجایی که استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی به روش تبادل یونی گسترش بسیاری پیدا کرده است یکی از پرکاربردترین تجهیزات در این خصوص می باشد که از سال 1910 در آمریکا رواج بسیاری پیدا کرده و در هتلها شرکتها مراکز تجاری و منازل مسکونی مورد استفاده قرار گرفته است. همیشه این سوال پیش میآید این است که آیا آشامیدن آب خروجی از دستگاه سختی گیر رزینی برای آشامیدن مفید می باشد یا نه نگرانی به وجود میآید در این مقاله با توجه به مطالعه چندین مقالات نوشته شده در مرجع خصوص به بررسی این سوال و پاسخ به آن پرداخت خواهد شد.
با توجه به آنکه در آب سختی گیری شده یونهای سدیم در دستگاه جایگزین یون منیزیم و کلسیم می شود اکثر مردم نگران هستند استفاده از این گونه آبها در خروجی دستگاه شور شود که این برداشت کاملاً نادرست می باشد لازم به ذکر می باشد که آب نرم سختی گیری شده در واقع حاوی بی کربنات سدیم و کلرید سدیم پس با این نتیجه آب خروجی شور نمیشود.
_متاسفانه بعضی از استفاده کننده گان از دستگاه سختی گیر رزینی همیشه نگران این موضوع می باشند که آب خروجی با توجه به اضافه شدن سدیم ممکن است برای سلامتی آنها مفید باشد در اینجا لازم می باشد که به این نکته اشاره کنیم اضافه شده به آب بستگی و ارتباط مستقیم و میزان سختی آب ورودی دارد مقدار نیاز روزانه بدن انسانها به سدیم یعنی سدیم موجود در انواع مواد غذایی سدیم اضافه شده به آب توسط سختی گیر مقدار ناچیز می باشد. بیشتر لازم است به این نکته اشاره کنیم که (اگر آب دارای سختی بالا به عنوان مثال 10گرین در گالن و یا با علامت170pp) باشد میزان سدیم که به آب اضافه می شود تقریبا معادل ۲۲۵ سی سی و یا ۲۰ تا ۳۰ میلی گرم در لیتر خواهد بود. اگر این عدد را در مقایسه با سدیم درون بعضی از مواد غذایی در نظر بگیریم بسیار ناچیز می باشد به عنوان مثال کنسرو سبزیجات و سوپ های آماده چیزی در حدود 1200- وعده های غذایی منجمد همچون پیتزا 1700- سس اسپاگتی1000- محصولات لبنی همچون دوغ و پنیر400 میلی گرم سدیم در خود دارند.
میزان مصرف سدیم روزانه بدن
بهتر است بدانیم که بدن یک انسان بالغ سدیم مورد نیاز ۲۴۰۰ میلی گرم می باشد که ۹۰ درصد آن از طریق نمک طعام فرآوری شده وارد بدن می شود. همانگونه که مطلع می باشید در برخی از کشورها ۲۰۰ میلی گرم در لیتر آب سختی گیر تعیین شده است افزایش ۲۰ درصدی این عدد برای بدن مضر می باشد و فقط طعم غذا را عوض می کند.
از مهمترین مشکلی که در استفاده از آب سختی گیری شده وجود دارد طعم غذا می باشد فرضیه هم بنا به ذائقه متفاوت انسانها قابل بحث می باشد. برای رفع این مشکل میبایست پس از خروج آب سختی گیری شده بهتر است از دستگاه تصفیه آب شیرین به روش اسمز معکوس نیاز به برداشت آب جهت شرب می باشد استفاده نمود.
همواره باید به این نکته مهم توجه داشت که نصب دستگاه سختی گیر بهترین مکان برای نصب در مسیر آب گرم ورودی به منازل و همچنین ورودی آب به تجهیزات سرمایشی و گرمایشی در موتور خانه می باشد.
یکی دیگر از روشهایی که استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی در کشورهای پیشرفته صورت می پذیرد استفاده از این سیستم فقط برای مدار های بسته تاسیسات گرمایشی به طور کلی خارج از مدار آب شرب استفاده می شود می توان از مزایای آن کاهش رسوب و افزایش راندمان گرمایش و انرژی برای استفاده کنندگان از این سیستم می باشد اشاره کرد
-همواره یکی از در حال حاضر دستگاه سختی گیر رزینی مربوط به استفاده از آب شرب نمی باشد بلکه مشکلات زیست محیطی می باشد که مورد توجه قرار گرفته است از آنجایی که جهت شستشوی رزین سختی گیر می بایست از آب نمک استفاده کرد. استفاده از آب سخت گیری شده برای آبیاری گیاهان با توجه به ایجاد کریستال نمک بر روی خاک ورود آنها به سفره آب و آب های زیرزمینی یکی از دغدغه های اصلی سازندگان این گونه دستگاهها در کشورهای پیشرفته می باشد برای رفع این مشکلات در حال تحقیقات و جلوگیری از آن می باشند.
-متاسفانه این روزها بسیاری از شرکتهای سازنده دستگاه سختی گیر رزینی در کشورمان با توجه به دانش کم اطلاعات غلط در انتخاب نوع رزین تبادل یونی جهت استفاده در این سیستم می نمایند و همان گونه که در مقالات متعدد به آن اشاره شده است پایه رزین سختی گیری می بایست نوع آشامیدنی آن باشد. لازم به یادآوری می باشد که شرکتهای سازنده رزین تبادل یونی دو نوع رزین تولید می کنند که پایه آنها آشامیدنی و صنعتی می باشد.