آهن محلول آب و رابطه سختی گیر رزینی برای حذف آهن
با توجه به اینکه وجود آهن یکی از مهمترین مشکلات کسانی است که از آبهای چاه استفاده می کنند. لکه های قهوهای رنگ روی تجهیزات پیدا کردن باکتری آهن و بوی نامناسب در مخازن ذخیره آب فلاش تانک های سرویس های بهداشتی میباشد که عمدتاً با آنها دست و پنجه نرم میکنند.
در گذشته نه چندان دور بسیاری از کسانی که از آب چاه و با آب که آهن در آنها بالا بوده است از دستگاه سختی گیر رزینی کرد که استفاده از این سیستم به تنهایی برای حذف آهن آب کافی نمی باشد
در صورت از دستگاه سختی گیر رزینی بابت حذف آهن استفاده شود. یک سری مشکلاتی که از جمله آنها آهن موجود در آب باعث کاهش چشمگیر به عمر رزین در دستگاه سختی گیر می شود.
و ذرات آهن موجود داخل ستون سختی گیری و میان رزین ته نشین می شود و باعث می شود انجام فرآیند به صورت اصولی تبادل یونی به خوبی صورت پذیرد زمانی نمایان می شود که آب خروجی است دستگاه سختی گیر دارای رنگ باشد
از دیگر مشکلاتی که آهن درون سختی گیر رزینی ایجاد می کند ایجاد رسوب و گرفتگی قطعات ستون تبادل یونی می باشد که معمولاً پس از رفع این مشکل دوباره دستگاه دچار اشکال می شود پس نتیجه می گیریم که اگر همراه با آهن موجود آب دارای سختی بالا هم باشد می بایست قبل از ستون سختی گیر آهن موجود درون آب به وسیله فرآیند ابتدایی حذف شود.
روش حذف آهن از آب
این کار بهتر است که ابتدا ما باید نوع آهن موجود در آب را به خوبی شناسایی کنیم و سپس اقدام به طراحی و ساخت تجهیزات مورد نیاز جهت حذف آهن موجود در آن آب کنیم
آهن موجود در آب اصولاً به دو صورت می باشد که مهمترین آنها سه ظرفیتی با فرمول (fe+3 (ferric آهن دو ظرفیتی با فرمول ferrous) +fe2) موجود می باشد. آهن موجود سه ظرفیتی در آب اصول آن به صورت نامحلول میباشد در صورت وجود آن در آب به وسیله چشم غیر مسلح نیز امکان پذیر می باشد چه رنگی به رنگ قرمز دارد قابل تشخیص می باشد. با توجه به اینکه آهن موجود درون آب به صورت ذرات معلق می باشد عمل جداسازی آن در مقایسه با دیگر نوع آن ساده تر می باشد به نوعی که با عبور دادن آب حاوی آهن نامحلول از بستر فیلتر شنی همچنین فیلتر های میکرونی این ذرات معلق به راحتی و با درصد بالایی قابل جداسازی و حذف می باشند برای عملکرد بهتر فیلتر شنی در اینگونه سیستم بهتر می باشد که از سیلیس های با پایه شیشه ای(Glass Media) بهتر و اثربخشی بیشتری داشته باشد. برای حذف آهن دو ظرفیتی کار کمی پیچیده تر می باشد چرا که آهنگ ظرفیتی در آب به صورت کاملا محلول می باشد و در زمانی که اکسید نشود به حالت سه ظرفیتی در نمی آید در مقابل جدا سازی نمی باشد. تنها با چشم قابل مشاهده می باشد معمولا از فیلترهای معمولی هم عبور می کند در آنها هم وجود دارد ابتدا کاملاً شفاف به نظر میرسند و پس از مرور زمان با توجه به واکنش نشان دادن به هوا و اکسیژن یا تغییر پیدا میکند این سوال پیش می آید که برای حذف آهن باید چه کرد.
فرایند اکسیداسیون آب آهن دار می بایست به وسیله تزریق مواد اکسید کننده قوی صورت پذیرد که از جمله مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد
۱- تزریق کلر
در این روش ابتدا پودر کلر را به وسیله پکیج تزریق کلر تزریق می نمایم اگر دستگاه کلرزن موجود نباشد این کار به وسیله قرص کلر و یا کلرزن خطی نیز ذکر می باشد که آبی که به خط تزریق می نماید می بایست مدتی درون مخزن ذخیره نگهداری شود تا فرآیند اکسیداسیون توسط کلر در آب صورت بپذیرد پس از این مرحله می بایست آب را سیستم فیلتراسیون از فیلتر شنی و فیلتر کربنی و فیلتر میکرون گذر داد تا آهن اکسید شده به وسیله فیلتر شنی از آب جدا شود کردن به وسیله فیلتر کربنی باقی مانده کلر حذف گردد به وسیله فیلتر میکرونی باقی مانده ذرات که نشانه گذاری کرده است از آب جداسازی شود.
2- ازن ژنراتور
استفاده از ازن یکی دیگر از مراحل حذف آهن از آب می باشد که بسیار هم موثر می باشد. از اصلی ترین مزایا سیستم می توان به هزینه پایین و نداشتن مواد مصرفی اشاره کرد لازم به ذکر می باشد وقتی برای اکسیداسیون آهن آب از دستگاه ازن ژنراتور استفاده می شود. در خروجی آن و پس از عبور دادن از فیلتر شنی نیاز به فیلتر کربن می باشد.
آب اکسیژنه
در سال های اخیر یکی دیگر از موارد می باشد که برای حذف آهن آب مورد استفاده و توجه فراوان قرار گرفته است از اساسی ترین دلیل آن هم میتوان به سرعت عمل اکسیداسیون آهن توسط آب اکسیژنه و همچنین نگذاشتن مواد شیمیایی جانبی در این فرآیند می باشد لازم به ذکر می باشد که در این فرآیند استفاده از فیلتر شنی بسیار مهم فیلتر فیلتر کربنی هم جزو ملزومات آن می باشد.